Mistrovství MSKA-CZ 2015


Nejvýznamnějším našim turnajem v roce je Mistrovství republiky MSKA-CZ, které se již po šesté v řadě konalo v Praze. Proběhlo ve dnech 28. až 29. listopadu 2015 v prostorách  T.J. Sokola I. Smíchov. Souběžně s tímto mistrovstvím probíhal také přebor České obce sokolské.

Již těsně po desáté hodině dopolední začali přijíždět první závodníci. Služba u dveří je směrovala do šaten a dávala základní informace. Při vstupu do tělocvičny museli odevzdat certifikát prokazující technicko-taktickou vyspělost v karate a vše se ověřilo podle přihlášek. Poté mohli vstoupit do slavnostně vyzdobené haly.
Všichni se rychle zorientovali, uvítali se s dalšími známými závodníky a dali řeč s těmi, které již delší dobu neviděli.  A nezapomněli si pochopitelně prohlédnout vystavené medaile a poháry, o které se bude soutěžit. S blížícím se začátkem byla čím dál více cítit slavnostní atmosféra a také napětí… zápas se blížil.

Akce začala přesně. Úvodní slovo měl koordinátor pro českou republiku Miroslav Zezulka, V. Dan, který všechny přivítal, podal základní informace a předal slovo časovému koordinátoru Jiřímu Kopicovi, 2. kyu. Ten nastínil časový harmonogram jednotlivých kategorií na konkrétních bojištích. Přesný harmonogram včetně rozhodčích (soudců) pak byl vyvěšen u vstupních dveří do haly.

Oficiální zahájení Mistrovství MSKA-CZ 2015.

Oficiální zahájení Mistrovství MSKA-CZ 2015.

Po slavnostním nástupu a pozdravech měli závodníci čas se protáhnout a promrskat si nějaké techniky, aby se zahřáli. Poté začaly soutěže ve formách (sestavách). Každý stupeň pásu měl předepsané povinné sestavy, které musel předvést bezprostředně jednu za druhou. Následovaly další kategorie vysokých pasů postupně až po ty nejnižší. V této soutěži mohli nastoupit účastníci s minimálně žlutým páskem.
Po ukončení soutěží forem byla malá pauza, kdy jsme si mohli oddechnout, trochu se najíst a připravit se na boje.

Tomáš Boček, I. Dan v soutěži forem.

Tomáš Boček, I. Dan v soutěži forem.

Kategorie bojů probíhaly opět od těch nejvyšších kategorií – mistrovských, postupně až po ty nejnižší. Nejsledovanější kategorií byly opět jak jinak než ty mistrovské. Takže se začalo absolutní kategorií bojů mužů, v níž nastoupili také někteří mistrovští kandidáti.
Boje byly podle očekávání velmi atraktivní. Techniky zde byly na vysoké kvalitativní úrovni, přesné, dosti silné, ale pod kontrolou. Ne každý by chtěl v tu chvíli být na bojišti… V podání těchto bojovníků se vše zdálo docela snadné, ale každý cítil, že je tam spousta energie. Rozhodoval moment překvapení, provedení akce, kterou soupeř vůbec neočekával… boje byly hodně taktické a akce střídala akci v docela rychlém sledu. Byl to docela nápor i na kondici jednotlivých závodníků. Nápor byl také na soudce, kteří museli bleskurychle rozhodnout zda byla konkrétní akce hodna bodů či nikoliv.

V následující absolutní kategorii bojů žen to bylo něco podobného. Ženy používaly mnohem více údery a kopy se omezovaly pouze na přímé a obloukové kopy vpřed. Celkové tempo duelů bylo ještě vyšší než u mužů. Skoro se zdálo, že v této kategorii musejí okamžitě vypadnout závodnice s nižší kondicí, ale žádná taková tam nebyla…

1511MM_Boje_014

Výborný boční kop Adama Knajbla, I. Dan do Dalibora Olivy, 2. kyu.

V kategorii modrých a zelených pasů jsme viděli velmi pestré boje. Také zde bylo několik velmi zajímavých momentů co se sérií týče. Někteří zaregistrovali zcela netradičně kombinované útoky, což trochu překvapilo i několik závodníků.

Po sportovních bojích se u nižších pasů pokračovalo jednodušší formou boje – sparingem. Zde jsou předem jasně určeny role (kdo útočí a kdo se brání). Tyto role se po každém útoku pravidelně střídají. Oba závodníci jsou tak nuceni umět nejen úspěšně útočit, ale také se úspěšně bránit. V těchto kategoriích jsou také o maličko přísnější pravidla chránící zdraví obou bojovníků. Ohledně bojového ducha a patřičného bojového nasazení si ovšem nijak nezadají s vysokými kategoriemi. I zde se bojovalo velmi intenzivně a hodně srdcem. To ovšem k obodování techniky často nestačilo.

Skvělým zpestřením byla exhibice mistra Miloslava Motla, III. Dan. Nejprve si nechal o obě ruce současně zlomit dvě dřevěné tyče a následně přerazil 20 stavebních desek.

1511MM_exhibice_Motl_26

Mistr Miloslav Motl, III. Dan před přeražením 20 betonových desek.

Výsledný report můžete vidět nebo si stáhnout zde.

Více fotek si můžete prohlédnout zde.