Adria Action – Adria seminář 2022


Na přelomu září a října, přesněji 26. /9 . – 2 . /10. 2022 proběhla v Chorvatsku v městečku Veli Lošinj mezinárodní akce EMESKAI určena výhradně pro karatisty nejvyšších technických stupňů (pásků). Jedná se o každoroční akci s dlouhou tradicí a součástí byla mezinárodní slavnostní Dan promoce černých pasů. Toto soustředění je náročné fyzicky i psychicky a pro jeho náležité zvládnutí je potřeba se na něj adekvátně předem připravit.

Většina účastníků se sjížděla již den předem, aby se důkladněji seznámila s lokalitou, využila čas ke koupání v moři apod. V den příjezdu bylo moře chladnější než obvykle, což nám ovšem nebránilo si v něm pořádně zaplavat a užít si jej, neboť jsme již tak nějak tušili, že následující dny již tolik času nebude:-).

Neděli jsme začali prvým zahřívacím během v dosti úzkých uličkách městečka Veli Lošinj s kamennými zdmi vysokými přes 2m. Kdo zde byl poprvé, velice rychle ztratil orientaci, kde vlastně je. Musel se soustředit nejen na běh, ale také kam na každé z velice podobných křižovatek odbočit. Ztratit se zde je neuvěřitelně snadné. To nutí jednotlivce, držet krok s těmi prvními J.

Po zahřívacím běhu začal kondičně-koordinační trénink. Jak již z jeho názvu vyplývá, byl tento trénink určen primárně pro koordinaci a následně také kondici. Důraz byl kladen na správnou koordinaci pohybů, zvláště u složitějších cviků. Cvičilo se v adekvátním kondičním tempu a cviky se střídaly jeden za druhým. Korektury probíhaly převážně vizuálně a akusticky. Zde se již začal ukazovat rozdíl mezi karatisty se znalostmi sportovní teorie, kteří viděli aplikaci teorie v praxi – v konkrétních cvicích. A těmi, pro které to bylo pouze fyzické koordinační cvičení. Jsem velmi rád, že u nás v ČR roste zájem o školení sportovní teorie, protože to znamená více karatistů, kteří chápou hlubší podstatu pohybových principů karate. To znamená mnohem větší předpoklad pro rychlejší učení a větší úspěchy. Na závěr jsme si lehoučce zaposilovali a následovala regenerace v chladné vodě jadranského moře.

Po snídani a osobním volnu začínal trénink sebeobrany v 11:00 hodin. Kdo „přežil“ měl osobní volno až do odpoledního tréninku.

Technicko-taktický trénink začínal každý den v 16:30 hodin a převážně se absolvoval obsahový trénink školy EMESKAI.

Na konci každého dne pak následovala večeře a večerní mítinky sportovní teorie, na nichž jsme si vysvětlovali, co přesně děláme a proč. Tyhle části vedl výhradně zakladatel naší školy prof. Dr. Rudolf Jakhel, X. Dan.

Slavnostní Dan promoce mistrovských stupňů si pamatuje každý účastník. Je to jedinečný zážitek a letos jsme měli dvě želízka v ohni. Kateřina Kučerová získala I. Dan (prvý černý pás) a Martin Čipera III. Dan. Oběma moc gratulujeme.

Naše úspěchy na této mezinárodní akci:

Forma Terca set

1. místo Tomáš Kryštof

2. místo Štika Martin

3. místo Jílková Michaela

4. místo Ražná Jana

8. místo Střihavková Julie

Forma Quarta set

1. místo Kohut Martin

2. místo Drsková  Andrea

4. místo Puchoň David

7. místo Trtíková Barbora

Forma Quinta set

1. místo Hajdák Aleš

3. místo Goláň Martin

4. místo Málek Ondřej

Forma Contra set

1. místo Knajbl Adam

3. místo Čipera Martin

5. místo Motl Miloslav

7. místo Oliva Dalibor

10. místo Kučerová Kateřina

Boje FG

1. místo Ražná Jana

2. místo Jílková Michaela

3. místo Střihavková Julie

Boje MGB

1. místo Kohut Martin

2. místo Tomáš Kryštof

3. místo Puchoň David

4. místo štika Martin

Boje FA

1. místo Drsková Andrea

2. místo Kučerová Kateřina

4. místo Trtíková Barbora

Boje MA

1. místo Knajbl Adam

2. místo Goláň Martin

3. místo Motl Miloslav

4. – 6. místo Oliva Dalibor

7.-10. místo Hajdák Aleš

7.-10. místo Málek Ondřej

Vyšší pásy

1. kyu: Málek Ondřej

2. kyu: Kohut, Drsková, Puchoň, Trtíková

4. kyu: Jílková, Ražná, Tomáš, Šulc

Všem moc blahopřeji a děkuji za skvělou reprezentaci CZ.