Podzimní soustředění 2018


Podzimní škola EMESKAI proběhla v podzimních víkendech a to 20. až 21. a 27. až 28. října 2018 v Hanušovicích. Celou akci měla sice organizačně na starosti Alena Bajerová, III. Dan, ale protože byla na školení trenérů, tak fakticky na vše dohlížel Pavel Sokol, IV. Dan. Učební programy pro žluté pásy vedl Jan Radil, II. Dan a učební programy pro oranžové a vyšší vedl Dalibor Oliva, I. Dan. Prvý víkend se tedy nacvičovaly taktické situace podle úrovní pasů a kromě vlastního nácviku nové techniky se trénovalo vždy s partnerem. A protože trénujeme praktické karate, tak jsme si i více bouchali a kopali do svých soupeřů. A abychom to vydrželi celé dva dny, tak jsme si přivezli také úderové lapy. Učitelům pomáhali s korekturami i vlastním cvičením další mistři a mistryně: Stanislava Kubešová, I. Dan; František Starý, I. Dan; Karel Sláma, I. Dan; Dalibor Mrňávek, I. Dan; Tomáš Braun, I. Dan.

Druhý víkend byl ve znamení přípravy na turnaj a následně turnaj samotný. V sobotu na začátku akce Miroslav Zezulka, VI. Dan prezentoval novinky z mezinárodní Adria Action 2018 v Chorvatsku. Dále pak novinky v náplni řídícího orgánu EMESKAI – Dan Academy. Následně aktuality v MSKA-CZ, zvláště probíhající školení trenérů různých úrovní.
Nato se rozjela tréninková příprava na testovní praxi (turnaj). Zaměřovali jsme se především na taktické aspekty boje, neboť techniku již nijak výrazně během pár hodin nezlepšíme.

Rozehřál nás Dalibor Mrňávek, I. Dan a následně jsme se ve skupinách věnovali taktickým situacím. Jednotlivé skupiny vedli různí mistři, ale vše měl pod palcem Martin Čipera, II. Dan.

V   sobotu se začalo soutěží forem, protože pokud by se začalo boji a někdo se zranil, už by nemohl soutěžit ve formách. Soutěž forem tedy otevřely mistrovské kategorie. Po nich následovaly postupně další podle barev pasů až po naše nejmenší z Dětské školy EMESKAI. Na konci soutěžního dne shrnul základní postřehy Miroslav Zezulka, VI. Dan, který na celou akci dohlížel z pozice supervizora.

V neděli ráno před turnajem proběhlo opakovací školení soudců i závodníků. Skupinu oranžových a vyšších pasů školil mistr Radovan Andrle, IV. Dan a skupinu žlutých a bílých pasů školil mistr Martin Čipera, II. Dan. Zopakovali jsme tedy nejdůležitější body pravidel a pak se již každý snažil podat svůj momentálně nejlepší výkon.

Následovaly soutěže bojů a to opět od mistrovských (absolutních) kategorií až po ty nejnižší formy sparingu. Každý si mohl na sobě ověřit kolik se zlepšil, jak mu to v reálné situaci se soupeřem jde. Mohl rekapitulovat o kolik se zlepšil oproti minulému turnaji, zda opravil chyby v technice, zlepšil kondici, bojoval více takticky atd. Je to možnost, jak si vše ověřit v praxi.

Na konci akce všechny čekalo rozdělování zasloužených diplomů a certifikátů.
Důležité bylo opět se poučit z vlastních chyb, naučit se něco nového, získat informace a rady… To vše pak zúročit v tréninku a přípravě na další akci.

Výsledkovou listinu z akce si můžete prohlédnout zde.
Výsledky Ligy MSKA-CZ si můžete prohlédnout zde.