Zimní soustředění 2018


První akcí v roce 2018 bylo Zimní soustředění EMESKAI konané v Hanušovicích na Šumpersku, které se zúčastnilo osm desítek karatistů. Akce proběhla ve dnech 13.-14. a 20. – 21. ledna 2018 v tělocvičně základní školy v Hanušovicích. Tato akce byla výjimečná tím, že se netrénovalo podle standardních učebních programů, ale obsah byl zaměřen na to, co účastníci potřebovali zlepšit v prvé řadě. K tomu byl přičleněn také trenérský seminář, který nejen trenérům, ale i jednotlivým účastníkům pomohl pochopit souvislosti a provázanost jednotlivých částí ve škole EMESKAI.

Celou akci měl organizačně pod palcem Jan Radil, I. Dan, člen mezinárodní Dan College a držitel mezinárodní instruktorské licence X6.

Prvý víkend se v sobotu začalo rozcvičkou dle mezinárodních EMESKAI standardů, kterou vedl Jan Radil, I. Dan. Poté začal jedinečný trenérsko-cvičební program, který ještě nikdy takto v EMESKAI neproběhl a v tomto roce již ani neproběhne. Účastníci tedy zažili zcela jedinečné okamžiky, kdy na vlastní kůži pocítili zrychlení v technikách karate. Pochopili souvislosti mezi přípravnými cviky pro sportovní přípravku, přes eMeSKádu až po konkrétní techniku karate. Koordinátor pro českou republiku Miroslav Zezulka, VI. Dan vedl osobně celý tréninkový den. Začal s principy bičovitého úderu, který se vysvětluje nováčkům na Úvodním soustředění. Je to způsob, jak vyvinout značnou rychlost a následně sílu úderu. Praktický nácvik tohoto principu přešel plynule přes několik přípravných cviků až do techniky karate – jednostranného a diagonálního úderu. Zvláště jsme se pak zaměřili na kritické body techniky, tedy tam kde vzniká explozivní energie pro úder. K tomu pochopitelně bylo podáváno patřičné vysvětlení a časté opravy účastníků.

Další oblastí tréninku bylo dynamické překonávaní vzdálenosti k soupeři. A to nejen různé způsoby manévrování, přískoků, náskoků a úhybů…, ale také explozivních startů. Zde opět přišla na řadu plyometrie a její podrobné a postupné navazování v jednotlivých probíraných fázích pohybu. Bylo trošku nečekané, jak rychle a o kolik se účastníci zrychlili ve startech do techniky. Ten rozdíl byl skutečně markantní a předčil naše očekávání. Zde je na místě připomenout motto z našeho kalendáře akcí: „Nestačí o akcích pouze číst nebo o nich slyšet, je nutno je prožít“. Přesně tak. Bez vlastního prožitku této akcelerace, bez cítění toho, jak tělo funguje právě v těchto cvicích je čtení o akci pouhou abstraktní teorií, která vás sotva posune někam dál. Proto je osobní účast na našich akcích tak důležitá.

Podobné cviky, vysvětlování a trénování návaznosti pak pokračovalo u dalších technik. Najednou byl konec dne a zážitky se pak probíraly v diskusích u večeře.

Neděle začala opět důkladnou rozcvičkou vedenou mistrovským kandidátem Daliborem Olivou, 1. kyu. Protáhli jsme unavené a zkrácené svaly po sobotě a na programu bylo taktické chování na bojišti. Největší část byla věnována úloze kouče a pak výkonu samotného bojovníka. Nejprve se vše ukázalo na jednom bojišti s detailním vysvětlením. Poté se účastníci rozdělili na 8 bojišť, přičemž na každém z nich opravoval během boje chyby mistr nebo mistrovský kandidát. Na této akci jsme měli opět řadu těch nejzkušenějších mistrů a mistryň, z nichž takřka všichni jsou či byli velmi úspěšnými závodníky.

Miroslav Zezulka, VI. Dan koordinátor pro českou republiku; člen mezinárodní Dan Academy; držitel instruktorské licence X2.
Pavel Sokol, IV. Dan vedoucí oddílu v Chotěboři, člen mezinárodní Dan Academy; držitel instruktorské licence XE.
Miloslav Motl, III. Dan vedoucí oddílu v Praze, člen mezinárodní Dan Academy; držitel instruktorské licence X5.
Radovan Andrle, III. Dan, vedoucí oddílu v Poličce, člen mezinárodní Dan Academy.
Alena Bajerová, II. Dan, tutor oddílu v Zábřeze na Moravě, členka mezinárodní Dan Academy; držitelka instruktorské licence X5.
Pavel Halama, II. Dan, tutor oddílu v Chotěboři, člen mezinárodní Dan Academy.
Pavel Trunec, II. Dan, vedoucí oddílu v Pardubicích, člen mezinárodní Dan Academy, držitel instruktorské licence X5.
Josef Král, I. Dan, tutor oddílu v Poličce, člen mezinárodní Dan Academy.
Tomáš Braun, I. Dan, tutor oddílu v Krmelíně, člen mezinárodní Dan Academy.
Martin Čipera, I. Dan, vedoucí oddílu ve Vysokém Mýtě, člen mezinárodní Dan Academy, držitel instruktorské licence X6.
Jan Radil, I. Dan, vedoucí oddílu ve Znojmě, člen mezinárodní Dan Academy, držitel instruktorské licence X6.
Štěpán Příhoda, I. Dan, tutor oddílu v Poličce.
Jiří Trunec, I. Dan, tutor oddílu ve Vysokém Mýtě.

Účastníci měli naprosto jedinečnou příležitost získávat informace od tolika vynikajících mistrů, kteří jim předávali své znalosti a zkušenosti. Tolik úhlů pohledů, tolik bojových zkušeností, tolik možností se ptát, učit, zkoušet a trénovat s nimi… Tohle je obrovská výhoda naší školy EMESKAI, že účastníci našich akcí mohou vždy čerpat od více mistrů. Naši žáci často netuší, jaké mají neskutečné možnosti pro svůj vývoj, posun vpřed.

V bojích jsme se tedy střídali systémem každý s každým, takže jsme si zabojovali opravdu dost 😊, ale stihli jsme potrénovat i formy. A to nám vydrželo až do odpoledne. Po tomto víkendu každý cítil svaly, o nichž často netušil, že je má😊.

Druhý víkend byl celý věnován přípravě na turnaj a turnaji samotnému. Později v sobotní odpoledne se rozběhla prvá část turnaje – soutěž forem. Nastupovalo se od nejvyšších kategorií, tedy mistrovských, až po ty nejnižší. Na této akci byl výrazný rozdíl v tom, že tentokrát všichni nastupovali na jednom jediném bojišti, což se sice promítlo do delšího času, ale přineslo to řadu výhod. Tyto výhody a další podrobnosti z akce se dočtete jako obvykle v Bulletinu na tomto webu.
Po soutěžích forem pak ještě večer proběhly sparingové kategorie bojů mužů a žen pod 13 let a pod 16 let. Boje byly velice akční, bojovalo se srdcem a s obrovským nasazením. Po ukončení těchto sparingových kategorií byly ještě podány potřebné informace a již se mohli všichni jít osprchovat, najíst a sdělovat si své zážitky z uplynulého dne.

V neděli se pokračovalo boji a začalo se od nejvyšších kategorií, tedy absolutních. Zde se představili závodníci nejen s černými a hnědými pásy, ale také s modrými, a dokonce i zelenými pásy. Tentokráte byla tedy absolutní kategorie bohatě obsazena různými úrovněmi závodníků a byla to opět zajímavá změna, která přinesla nové výzvy. Následovaly postupně další kategorie bojů, z nichž každá měla svá specifika a v každé se našlo nespočet zajímavých situací.

Po ukončení turnaje se těm úspěšným rozdaly zasloužené diplomy. Ti, jenž zvládli adekvátně všechny požadavky na vyšší pás – získali jej. Všichni poté odjížděli ze semináře s tím, že věděli o svých největších slabinách a nedostatcích, ale také silných stránkách a možnostech zlepšení. Nyní už je na nich samotných, aby to využili. Toto zimní soustředění se tedy obsahem i způsobem tréninku zcela odlišovalo od předchozích akcí tohoto typu, a proto také místo názvu „Zimní škola“ akce měla název „Zimní soustředění (ZS)“. A co myslíte, že vás čeká v dubnu? Místo „Jarní školy“ plánujeme „Jarní soustředění (JS)“, které nebude jako to zimní, ale nasazením a způsobem tréninku se mu bude hodně blížit. Takže se můžete těšit na další překvapení a zážitky na Jarním soustředění v druhé polovině dubna 2018 😊.

Umístění v jednotlivých kategoriích, včetně celé výsledkové listiny si můžete prohlédnout zde.
S prvním seminářem v roce 2018 začínáme opět sbírat body do Top Fighters a Top Masters.

I letos je vyhlášena soutěž o nejaktivnějšího účastníka EMESKAI CZ, který má akce celý rok bezplatně. Podrobnosti vám vysvětlí vaši vedoucí oddílů nebo si informace můžete přečíst v sekci pro členy.
V loňském roce 2017 se vítězi stali Jarmila Radilová ze Znojma a David Puchoň z Pardubic.

A níže je několik neformálních fotek.