Podzimní soustředění pro nováčky 2018


Předposlední listopadový víkend 17. – 18. 11. 2018 přivítala sportovní hala v Praze Smíchově soustředění moderního sportovního karate EMESKAI pro nováčky. Tato akce ovšem nebyla určena pouze nováčkům, neboť vyšší pásy měly svůj vlastní program. A tak se nakonec sjelo 130 karatistů z celé republiky.

Nováčkům se věnoval Miloslav Motl, IV. Dan a jeho skupina čítala 72 karatistů. Samozřejmě mu pomáhali další mistři a mistrovští kandidáti. Skupina byla rozdělena na starší a mladší účastníky, protože každá ze skupin měla svá specifika při výuce. Zde se učily základní pohybové principy, koordinace a základní karate techniky. Nejdůležitější bylo pochopit souvislosti a o co v karate jde.

Vyšší program s 53 účastníky vedl Miroslav Zezulka, VI. Dan a byl zaměřen na taktickou stránku karate. Vysvětlovali jsme si následně hned prakticky zkoušeli tipy pro rychlé starty, dynamický pohyb v sériích, probírali jsme jednotlivé typy taktických situací a upozorňovali na důležité aspekty každého cviku. Vysvětlili jsme si návaznost těchto taktických situací na učební programy, podle kterých se trénuje v oddílech. Také jsme si nastínili postupné ztěžování cviku. Sobotní trénink byl tedy docela náročný pro svaly, které se do té doby zapojovaly jen málo 😊.

Ke konci tréninkového dne byla zařazena možnost, aby si každý nováček pořádně zabouchal do břišních svalů vyšší pasů. Měli tak možnosti si skutečně bouchnout a zjistit tak, jak se jejich tělo chová při skutečném úderu do těla člověka.

Následovala ukázka přerážení hořících stavebních desek Miloslavem Motlem, IV. Dan. Před vlastním přerážením mistr Motl nechal o každou svou ruku zlomit dřevěnou tyč. Poté následovalo vlastní přerážení 5 hořících desek. Vše bylo zvládnuto na jedničku a mistr Motl sklidil obrovský zasloužený potlesk.

A aby si to nováčci užili, tak mistr Motl ještě ze svého těla učinil živý odrazový můstek. Každý se tedy rozběhl, skočil na břicho mistra Slávka a odrazil se od něj jako na odrazovém můstku, přičemž mistr Slávek je v tu samou chvíli ještě svým tělem katapultoval do výše. Takže jsme si všichni užili zábavy i letů vzduchem…

V neděli jsme pokračovali podobným stylem v obou skupinách, jen s obtížnější úrovní programu. Nováčky vedl opět Miloslav Motl, IV. Dan a vyšší skupinu Alena Bajerová, III. Dan.

Zkrátka byl to super víkend, kdy jsme se naučili něco z karate a užili si srandu a zábavu.
Kdo splnil příslušná kritéria získal ocenění v podobě vyššího proužku (u dětské školy) nebo vyššího pásku (u standardní EMESKAI školy).

Děkujeme všem.