Úvodní soustředění 2018


Letošní Úvodní škola pro nováčky byla ve znamení již teplého léta. Květnové počasí bylo urychleno a tak jsme se v Hanušovicích ve dnech 2.- 3. června 2018 cítili skutečně jako ve vrcholném horkém létě. Tato akce je sice určena primárně pro nováčky z jednotlivých oddílů naší republiky, ale na akci probíhají také pokročilejší učební programy pro ty zkušenější karatisty, kteří přijedou s nováčky jako doprovod, aby je podpořili a pomohli jim v začátku.

Celou akci měla organizačně na starosti již velmi zkušená mistryně Alena Bajerová, II. Dan. Akci zahájil koordinátor pro českou republiku Miroslav Zezulka, VI. Dan a podal základní informace o průběhu. Společnou rozcvičku vedla Kateřina Kučerová z oddílu Vysoké Mýto, která podle svých zkušeností zdůrazňovala jednotlivé aspekty každého cviku. Byla to příjemná změna, která nutila všechny zúčastněné skutečně protáhnout všechny potřebné svaly. Opravdu se nám líbilo její pojetí a motivace účastníků ke cvičení.

Skupinu nováčků vedl v sobotu i v neděli Jan Radil, I. Dan. Občasně tam pomáhal Miloslav Motl, III. Dan a ostatní mistři. Skupinu žlutých a vyšších pasů vedla Alena Bajerová, II. Dan. Zde jsme měli dohromady žluté , oranžové… pásy spolu s mistry. Byla to velmi zajímavá zkušenost pro všechny zúčastněné a také velmi přínosná. Jednotlivé úrovně pasů se skvěle doplňovaly a inspirovaly. Vysoké pásy inspirovaly svou zvládnutou technikou a taktikou. Nižší pásy (většinou i věkem mladší) inspirovaly svou pohyblivostí, mrštností a dynamikou. Každý se tedy mohl učit od kohokoliv právě ten aspekt, který potřeboval. Vzorů bylo v této skupině opravdu dost a vůbec nezáleželo, jakou barvu pásku dotyčný člověk nosí. Takže i žlutý pás mohl být v určitém úhlu pohledu učitelem mistra. Skvělý zážitek i zkušenost. V sobotu jsme se věnovali hlavně dynamice, plyometrii, startům, základní technice a základním taktickým situacím. Takže zde nebyl žádný problém, aby trénující skupina byla takto různorodá. V neděli už pak program od druhého bloku vedl Dalibor Oliva, 1. kyu, a mistryně Alena pouze dohlížela. Dalibor pojal výuku více kontaktně, aby si karatisté uvědomili, že každá akce, každá technika musí být zcela funkční. Zde jsme účastníky již rozdělili podle jejich technické vyspělosti i fyzických proporcí do dvojic, v nichž se již trénovalo na silnější kontakt. Způsob výuky se líbil a mnozí mladší karatisté konečně pocítili svaly, o nichž často netušili, že je mají :-). Byl to skvělý závěr semináře, kde na konci bylo vidět nejen technické a taktické zlepšení účastníků, ale také praktické karate.

Na závěr akce se všem, kteří splnili požadovaná kritéria, udělily vyšší stupně technicko-taktické vyspělosti.
Všem blahopřejeme a těšíme se na příští akci, kde se opět posuneme dál.