Úvodní škola 2014


První a také nejdůležitější akcí pro nováčky je bezesporu Úvodní škola. Ta proběhla v obvyklém květnovém termínu (24. – 25. května 2014 v Hanušovicích). Zde mohli nováčci složit zkoušky na 11. kyu (bílý pás) a ti nejšikovnější z nich také na 10. kyu (žlutý pás).

Nováčci se zde detailněji seznamují s minulostí a současností moderního sportovní karate, s metodikou fungování naší školy a vším, co je může při tréninku, seminářích i závodech potkat. Je to tedy víkend plný informací, tréninku a poznávání nových karatistů z jiných oddílů.

Pavel Sokol, III. Dan objasňuje nováčkům vše o karate.

Pavel Sokol, III. Dan objasňuje nováčkům vše o karate.

Tréninková náplň je zaměřená na procvičení a zopakování všech základů, které zde mají možnost si všichni definitivně ujasnit, plus nové navazující věci. Všichni Instruktoři jsou zvědaví, jak je jejich tutoři a vedoucí připravili.

Po absolvování tohoto semináře se nováčkům otevírá možnost účastnit se takřka všech našich seminářů (včetně mezinárodních), trénovat s vysokými pasy, mistry a získávat mnohé informace a zkušenosti, které pak mohou uplatnit nejen v karate, ale i praktickém životě. Karate zdaleka není pouze o tom jak bouchnout nebo kopnout… alespoň u nás rozhodně ne.

Nováčci, pro které je seminář speciálně určen, pod vedením mistra Miloslava Motla, III. Dan procvičovali základní techniky a principy pohybu v našem karate. Dále si vyzkoušeli formu Primu a pády. Žluté pasy měli průřez programy pro svůj stupeň technické vyspělosti a zejména jejich aplikaci v boji.

Pavel Sokol, III. Dan přehazuje Miloslava Motla, II. Dan

Pavel Sokol, III. Dan přehazuje Miloslava Motla, II. Dan

Pro vyšší pasy souběžně s Úvodní školou probíhal speciální program V, jež vedl mistr Miroslav Zezulka, V. Dan. Jednalo se o nejrůznější sparingové cviky ve dvojicích. Důraz byl kladen na praktické použití všech dosud natrénovaných technik v různorodých taktických situacích a s mnoha různými partnery. Kdo se neúčastnil pravidelně předešlých seminářů, neměl tedy adekvátně opravenou techniku, ten se zde trochu trápil. Ale tak to prostě je, pokud netrénujete a nejezdíte na semináře s nejvyššími mistry. Důkladně jsme tedy prověřili odolnost našich chráničů, terčovnic, lap i ochranných vest. Ale také břišních a někdy i jiných svalů. Zdokonalili jsme vysoké kombinace, kopy, indirektní kontry a jejich užití ve výskoku.

Výuku vyšší pasů vedl šéf-instruktor MSKA-CZ Miroslav Zezulka, V. Dan.

Výuku vyšší pasů vedl šéf-instruktor MSKA-CZ Miroslav Zezulka, V. Dan.

Velice zajímavá byla posilovací část na konci prvního dne, kdy si nováčci jeden po druhém mohli vyzkoušet údery do vyšších pasů a následně je „zašlapat“ do země.

Celý víkend byl pro vyšší pasy bojový. Trénujeme přece moderní sportovní karate :-).

Více fotek si můžete prohlédnout zde.