Den bojových her


V našem stejně jako v jiných oddílech stále přibývá těch nejmladších členů, tzv. přípravka. Některé z těchto dětí a již trénují rok nebo dokonce dva. Proto jsme se rozhodli uskutečnit speciální seminář právě přímo pro členy přípravky—Dětský seminář, neboli Den bojových her.

Akce se uskutečnila v Zábřehu na Moravě 25. dubna 2015 a celou ji vedl koordinátor MSK pro českou republiku mistr Miroslav Zezulka, V. Dan. Vydatně mu pomáhali další mistři a mistryně, mistrovští kandidáti a ostatní členové moderního sportovního karate.

Důvody, které nás vedly k zorganizování tohoto nového typu semináře byly následující:

  • Děti vyjedou někam jinam, ať nejsou pořád v jedné tělocvičně. Zažijí nová dobrodružství ať již cestou vlakem či auty a pochopitelně na vlastním semináři.
  • Soutěž s jinými dětmi. V jednom oddíle se brzy všechny děti znají, vědí kdo je rychlejší, silnější, obratnější a kdo naopak horší. Zde se mohou porovnat s cizími dětmi stejného věku.
  • Motivace = zdravý vztah ke sportu obecně. To je v dnešní době velmi důležité u mladé generace.
  • Seznámení se s našimi stávajícími členy. S našimi mistry a mistryněmi, instruktory a ostatními vysokými pásy.
  • Dát jim možnost vidět, že jsou součástí naší velké MSK školy. Není to pouze 10 dětí v jejich oddíle.
  • Exhibice—ukázky karate pro děti. Aby viděly co se mohou naučit. Představení pozitivních vzorů…
  • Získávání zkušeností – nejen ze sportovních her a soutěží, ale také z fungování našich seminářů. Vidí, že zde nějaký řád, pravidla, zásady slušného chování apod.
  • Informace pro rodiče – mohou vidět co a jak s dětmi děláme. Mohou se ptát na vše, co je bude zajímat. Mohou si také s námi zacvičit a vše si vyzkoušet.

Sledovali jsme tedy více cílů a brali v potaz více úhlů pohledů. A evidentně se to povedlo. Ohlasy dětí i rodičů byly úžasné a určitě tedy tento typ semináře zařadíme mezi naše stávající akce.

Účastníci dětského semináře.

Účastníci dětského semináře.

Osvědčil se model jednodenního semináře s účastí alespoň jednoho rodiče. Většinou přijeli oba, což bylo super, protože jsme měli vděčné publikum. Nechtěli jsme ovšem nechat rodiče celý den sedět a koukat na své ratolesti z laviček a proto se mohli zapojit aktivně do her s námi. Jsem moc rád, že toho využili. A o to šlo. Užít si aktivně pohodový den s dětmi. Her bylo tolik, že jsme ani jednu neopakovali a to máme zásobu ještě i na příště.

Naše rodiče potěšilo, že akce byla jednodenní a po jejím ukončení v 16:30 hod. mohli v pohodě dojet domů. Původně jsme plánovali cestu vlakem, ale nakonec všichni jeli auty. Bylo to blízko a hlavně v Brušperku byla pouť :-). Takže se zvládlo vše. A pro děti to byl víkend plný zážitků.