Letní škola – Czechia camp 2020


Soustředění moderního sportovního karate Letní škola – Czechia Camp 2019 proběhlo ve dnech 4. až 11. července 2020 v Poličce v okrese Svitavy.

Letošní letní škola byla v mnohém jiná než všechny ostatní, které jsem dříve absolvovala. Více času bylo věnováno přípravným cvikům, ve kterých jsme se učili a trénovali rychlé starty, biče a šoky, abychom v technikách mohli být rychlejší. Také nám mistři všechny kroky podrobně vysvětlovali – proč se jaký cvik dělá a jak bychom jej mohli, zvlášť vyšší i nižší pasy, trénovat.

Po nástupu tréninky začínaly zahřátím a rozcvičením, které byly letos vždy formou hry. U legračních honiček jsme se pokaždé velmi nasmáli a natěšili na další cvičení. Ranní trénink většinou pokračoval zmíněnými přípravnými cviky, které byly rozlišené pro sudé a liché kombinace – buď s jedním překrokem nebo se dvěma překroky. Tyto cviky se nazývaly jednostranný nebo diagonální koník a cval. Důraz se kladl na rychlé vystartování pomocí plyometrického startu a odrazů oběma nohami. Ruce, které jsme měli držet před tělem, nám měly rychlým cuknutím pomoct v posunu vpřed. Také jsme biče a šoky trénovali v MSKAI kruhu, kde jsme za mírného poklusu cvičili zvláště techniky jedna a dva.

Po těchto přípravných cvicích jsme přešli na techniky jako takové. Jak je to v naší MSKAI škole zvykem, postupně jsme v kombinacích analyzovali jednotlivé kroky – od impaktní pozice až po bojovou pozici. Jsem ráda, že je na Letní škole čas probírat techniky tak podrobně – rozkouskovat jednotlivé kroky. Pomohlo mi to si mnohem hlouběji uvědomit chyby, které jsem dělala a na které bych bez tohoto „rozkouskování“ nepřišla. Po této analýze jsme cvičili kombinace plynule od začátku do konce. Mistři kladli důraz na to, ať netrénujeme stále stejnou rychlostí, ale ať rychlosti střídáme: pomalu, ať si opravíme chyby, středně rychle a co nejrychleji, abychom si nacvičili rychlost. Ve dvojicích jsme pak trénování technik zakončili procvičováním direktního útoku.

Takto jsme procházeli jednotlivé techniky – vždy tedy od přípravných cviků, přes analýzu a proces, až po direktní útok. Letní škola byla podle mého názoru jednodušší než obvykle, protože jsme procvičovali pouze techniky jedna až čtyři, plus kontry direktní i ze strany. Ale i tak bylo poznat, že nám všem síly rychle ubývaly, což se podle mě projevilo na turnaji pro vyšší pasy, který se konal poslední den. Už jsme neměli sílu ukázat to, co jsme se učili – rychlé starty a biče. Jako celek však Letní školu hodnotím velmi pozitivně – uvědomila jsem si spoustu chyb, které mi brání dělat techniky rychleji, ale hlavně mě tento seminář posunul zase o něco dále! Velký dík patří všem mistrům a těm, kteří se jakkoli podíleli na organizaci, přípravě nebo tím, že se nám během celého semináře věnovali!

Součástí soustředění byl i turnaj, na němž jsme si změřili síly a dovednosti.

Naši krmelínští karatisté dosáhli těchto úspěchů.

UmístěníJménoKategorie
2. místo (STŘÍBRO)Jiří RuibarForma S6°
2. místo (STŘÍBRO)Vojtěch PekalaForma T2°
2. místo (STŘÍBRO)Andrea PaličkováBoje žen FYO
3. místo (BRONZ)Tomáš ZezulkaForma F1°
3. místo (BRONZ)Vít RuibarForma T2°
3. místo (BRONZ)Alexandra StřapcováBoje žen FYO
3. místo (BRONZ)Jana RažnáBoje žen F16
3. místo (BRONZ)Tomáš ZezulkaBoje mužů M13
4. místoJustýna StoszkováForma S3°
4. místoJana RažnáForma F2°
4. místoVáclav RuibarForma T2°
4. místoJustýna StoszkováBoje žen FA

A zde jsou získané vyšší stupně technicko – taktické vyspělosti:

JménoZískaný stupeň
Vojtěch Pekala6. proužek (zelený)
Vojtěch Brezanský11. kyu (bílý pás)
Tomáš Zezulka9. kyu (žlutý pás)
Jana Ražná7. kyu (oranžový pás)

Po závěrečném ukončení celé akce a pozdravu již následovalo volné odpoledne, většinou ve znamení odjezdu domů. Blahopřejeme všem a moc se těšíme na příště.

Justýna Stoszková

Ostatní umístění, včetně celé výsledkové listiny si můžete prohlédnout zde.
Výsledky Ligy MSKA-CZ si můžete prohlédnout zde.