Podzimní soustředění 2018


Podzimní škola EMESKAI proběhla v podzimních víkendech a to 20. až 21. a 27. až 28. října 2018 v Hanušovicích. Z našeho krmelínského oddílu se akce mělo účastnit více členů, ale bohužel dost jich skolilo nachlazení a různé „chřipky“. Takže nakonec jsme jeli pouze ve čtyřech lidech: Tomáš Braun, I. Dan byl pouze na prvém víkendu, manželé Andrea a Rostislav Paličkovi, Alexandra Střapcová.

Celou akci měla organizačně na starosti Alena Bajerová, III. Dan, ale protože byla na školení trenérů, tak fakticky na vše dohlížel Pavel Sokol, IV. Dan. Učební programy pro žluté pásy vedl Jan Radil, II. Dan a učební programy pro oranžové a vyšší vedl Dalibor Oliva, I. Dan. Prvý víkend se tedy nacvičovaly taktické situace podle úrovní pasů a kromě vlastního nácviku nové techniky se trénovalo vždy s partnerem. A protože trénujeme praktické karate, tak jsme si i více bouchali a kopali do svých soupeřů. A abychom to vydrželi celé dva dny, tak jsme si přivezli také úderové lapy. Učitelům pomáhali s korekturami i vlastním cvičením další mistři a mistryně: Stanislava Kubešová, I. Dan; František Starý, I. Dan; Karel Sláma, I. Dan; Dalibor Mrňávek, I. Dan; Tomáš Braun, I. Dan.

Druhý víkend byl ve znamení přípravy na turnaj a následně turnaj samotný. V sobotu na začátku akce Miroslav Zezulka, VI. Dan prezentoval novinky z mezinárodní Adria Action 2018 v Chorvatsku. Následovaly aktuality v MSKA-CZ, zvláště probíhající školení trenérů různých úrovní.

Nato se rozjela tréninková příprava na testovní praxi (turnaj).

Rozehřál nás Dalibor Mrňávek, I. Dan a následně jsme se ve skupinách věnovali taktickým situacím. Jednotlivé skupiny vedli různí mistři, ale vše měl pod palcem Martin Čipera, II. Dan.

 

V   sobotu se začalo soutěží forem, protože pokud by se začalo boji a někdo se zranil, už by nemohl soutěžit ve formách. Soutěž forem tedy otevřely mistrovské kategorie. Po nich následovaly postupně další podle barev pasů až po naše nejmenší z Dětské školy EMESKAI.

Z našich závodníků se v kategorii Secunda set umístil na 8. místě Ladislav Dostálek a na 10. místě pak Andrea Paličková. V kategorii Terca set jsme měli pouze jedinou závodnici Justýnu Stoszkovou, která skončila na 5. místě. Nejlépe dopadl Rostislav Palička v kategorii Quarta set, který obsadil celkově 4. místo. V těchto technických disciplínách se nám tentokráte moc nevedlo. Na konci soutěžního dne shrnul základní postřehy Miroslav Zezulka, VI. Dan, který na celou akci dohlížel z pozice supervizora.

V neděli ráno před druhou částí turnaje proběhlo opakovací školení soudců i závodníků. Následovaly soutěže bojů a to opět od mistrovských (absolutních) kategorií až po ty nejnižší formy sparingu. Každý si mohl na sobě ověřit kolik se zlepšil, jak mu to v reálné situaci se soupeřem jde. Mohl rekapitulovat o kolik se zlepšil oproti minulému turnaji, zda opravil chyby v technice, zlepšil kondici, bojoval více takticky atd.

Ve sportovním boji – absolutní kategorii nás reprezentoval Rostislav Palička, který postupně vyřazoval své soupeře až do finálových kol. Už jsme se těšili na celkové vítězství v této nejnáročnější kategorii, když zhruba 20 sekund před koncem finálového boje se Rosťa znenadání zhroutil na zem. Přetržená achilova šlacha na pravé noze ukončila boj a Rosťa byl transportován do nemocnice. V době psaní tohoto článku je již po úspěšné cca 10 minutové laparoskopické operaci a nyní bude následovat důkladná rehabilitace. Přes toto nešťastné zakončení posledního boje Rosťa vyhrál absolutní kategorii bojů mužů. Gratulujeme, ale hlavně přejeme rychlé uzdravení. Jeho žena Andrea již tedy do své kategorie nenastoupila, protože odjela s ním.

Zbyla nám tedy Justýna Stoszková, která poprvé nastupovala v plném sportovním boji a to rovnou v absolutní kategorii žen. Zde jsme si nedělali žádné ambice na medailové umístění, přestože ve sparingových kategoriích Justýna medaile vozila. Je to ovšem velká změna ze sparingu do plného boje, navíc do vysoké kategorie. Takže cílem bylo si to vyzkoušet, získat prvé zkušenosti v této oblasti a nezranit se 😊. To vše Justýně vyšlo skvěle.

Předposledním želízkem v ohni byl Ladislav Dostálek v kategorii bojů mužů oranžových pasů, kde se postupně probojoval také až na příčku nejvyšší a obsadil tak skvělé prvé místo. Blahopřejeme.

Posledním našim závodníkem byla Alexandra Střapcová, která nastoupila v bojích žen žlutých a oranžových pasů. Saša, jak ji obvykle říkáme, má trošku problém s odhadem vzdálenosti, což občas pocítí nosy jejich soupeřek. Tentokráte to vyšlo a Saša vybojovala pěkné 3. místo.

Ač se nám tedy v sestavách moc nezadařilo, vynahradili jsme si to v bojích. A všichni, kteří do boj nastoupili vybojovali medailová umístění. Skvělé a moc všem blahopřejeme.

Na konci akce všechny čekalo rozdělování zasloužených diplomů a certifikátů.

Důležité bylo opět se poučit z vlastních chyb, naučit se něco nového… a to vše pak zúročit v tréninku a přípravě na další akci.

 

Naši krmelínští borci dosáhli těchto úspěchů.

Umístění Jméno Kategorie
1. místo (ZLATO) Rostislav Palička Boje MA
1. místo (ZLATO) Ladislav Dostálek Boje MO
3. místo (ZLATO) Alexandra Střapcová Boje FOY

 

 

Výsledkovou listinu z akce si můžete prohlédnout zde.
Výsledky Ligy MSKA-CZ si můžete prohlédnout zde.