Trénink 15. 4. 2017


sobotu 15. dubna 2017 jsme si zorganizovali trénink navíc, abychom si mohli vyzkoušet věci, na které při běžných trénincích nemáme čas. Takže po patřičném zahřátí a rozcvičce jsme se naučili hromadu různých přeskoků z dnes tolik populárního parkouru. Naši karatisté získají během standardních tréninků tolik gymnastické průpravy, že tyhle přeskoky pro ně nejsou problém. V sobotu jsme si je vyzkoušeli poprvé a všichni tyhle přeskoky v pohodě zvládli. Samozřejmě, že pokud bychom se jim věnovali více, tak by byly mnohem ladnější a plynulejší. Trénujeme primárně karate, tohle bylo pouze zpestření tréninku a na poprvé to bylo více než skvělé. Přidali jsme i další cviky z gymnastiky pro trénink koordinace a tenhle blok zakončili panáčky (přemety) přes švédskou bednu.

Pak jsme si na tatami zopakovali pády a kotouly. Trochu se seznámili s držením nože a základní práci s ním. A abychom si užili legraci tak jsme různé kotouly a převaly na zemi dělali právě s nožem a snažili se přitom sami sebe nezapíchnout:-). Když jsme to zvládali tak jsme si přidali partnera, kterého jsme se v kotoulech a převalech snažili nožem držet v bezpečné vzdálenosti od nás. S tím jsme se docela vyblbli, zopakovali spoustu cviků, potrénovali prostorovou orientaci a osvojili si něco málo s nožem.

Pak jsme se vrátili ke gymnastice, resp. zhoupnutí na kruzích a hrazdě, plus pár dalších cviků. Vzhledem k tomu, že někteří mladší členové tohle ještě v tělocviku neměli a jiní s více než čtyřmi křížky na zádech už to zase zapomněli, drželi jsme se velmi jednoduchých cviků. Z počátku to bylo spíše o psychické stránce, překonání strachu a získání jistoty. Pak jsme se mohli věnovat více detailům. Především časování, kdy se odrazit, kdy skočit a kdy se pustit… Zažili jsme komické situace, kdy se cvičenec pustil pouze jednou rukou a druhou se pustit zapomněl:-). No zkrátka jsme si užili srandu s něčím, co běžně na trénincích nemáme. Tento blok jsme zakončili výmykem na hrazdě.

No pak už následovalo naše oblíbené karate. Zopakovali jsme si biče, což je základ pro rychlé a explozivní údery. Pak jsme přešli na jednostranné i diagonální údery s důrazem právě na využití biče. Trénovali jsme s partnery přímo v taktických situacích. Pak jsme měli několik cviků na postřeh a reakce. V další části jsme již v uvolněném tempu trénovali navazování jednotlivých technik do sériových útoků. Otevřeli se inspiraci a zkoušeli kombinovat vše, co už známe.

Odpočinuli jsme si u výuky pravidel a gestikulace soudců. Naučili jsme se, jak ukazuje hlavní soudce na bojišti i jak signalizují rohoví soudci. Pak jsme se učili soudit při ukázkových bojích. Učili jsme se „vidět“, co se na bojišti děje a hodnotit úspěšné akce.

Zkrátka nebylo toho málo a čtyřhodinový trénink utekl jako voda… Původně jsme plánovali skončit v 17:00, ale protáhlo se nám to do 18:00 hod.
Podle ohlasů si trénink brzy zopakujeme:-).