Mistrovství republiky MSKA-CZ 2016


Čtyři mistrovské tituly, dvě stříbra a 4 bronzy si přivezli závodníci krmelínského karatistického oddílu z Mistrovství ČR v Praze. Na akci, která proběhla 26. listopadu 2016, se nominovalo 70 závodníků z celé republiky.

Po ověření registrací se velmi brzy začalo. Oproti předchozím létům tak bylo méně času na rozcvičku a psychickou přípravu, neboť cílem bylo stihnout vše za jediný nabitý den.
Po slavnostním zahájení, se rozběhly soutěže ve formách (sestavách) a to od nejvyšších, tedy mistrovských, stupňů až po naše nejmladší členy. V mistrovské kategorii Contra Set jsme měli jediného zástupce – Tomáše Brauna, I. Dan, který i přes nedávné zranění dosáhl na bronzové třetí místo. Další úspěch jsme zaznamenali ve formě Quarta Set, v níž náš Vilém Udatný, 3. kyu vybojoval rovněž bronz. Tajně jsme doufali, že naše favoritka Romana Prčíková, 8. kyu získá také medailové umístění, ale po výpadku z tréninku to nakonec stačilo pouze na 4. místo. Dalších umístění v soutěži forem jsme již nedosáhli.

Hodnotí se správné technické provedení, návaznost akcí na sebe, dynamika, bojové nasazení, dojem… Zvládnout všechny detaily ve všech formách při plném nasazení je skutečně náročné. Znamená to nejen výbornou fyzickou kondici, psychickou koncentraci, technickou preciznost, ale také zvládat stres ze soutěže, trému a mnoho dalších aspektů. Trénink a soutěž ve formách je velmi komplexní.

Po ukončení soutěže forem se po krátké pauze rozběhly na čtyřech tatami soutěže ve sportovních bojích a posléze i sparinku. Divácky nejatraktivnější byly pochopitelně nejvyšší, absolutní, kategorie bojů mužů a žen. Nicméně ani další kategorie se nedaly nijak zahanbit a všude si diváci mohli přijít na hezkou podívanou.

V nejvyšší absolutní kategorii bojů mužů se představili také naši dva borci a to Tomáš Braun, I. Dan a Jiří Ruibar, 1. kyu. Boje této kategorie byly skutečně velmi dynamické a velice pestré co se týče repertoáru používaných technik. Diváci mohli sledovat jek přímé tak obloukové údery i kopy. Kopy z otoček a kopy vzad. Dokonce jsme letos ve vyšší míře zaregistrovali kopy ve výskoku, což bylo divácky velmi atraktivní. Tato kategorie rozhodně diváky ničím nezklamala a každý si mohl přijít na to své. Náš Tomáš Braun bohužel narazil hned v prvém boji na favorita a pozdějšího vítěze celé kategorie Adama Knajbla, II. Dan z Pardubic a na medailová místa se nevešel. Taktéž Jiří Ruibar, který jinak zdatně konkuruje Adamovi, neměl svůj den a skončil až na čtvrtém místě, tedy také bez poháru.

Boje mužů. Jiří Ruibar, 1. kyu (vlevo) a Dalibor Mrňávek, 2. kyu.

Boje mužů. Jiří Ruibar, 1. kyu (vlevo) a Dalibor Mrňávek, 2. kyu.

absolutní kategorii bojů žen nastoupila pouze naše Monika Zezulková, 2. kyu. Monika nastoupila v bojích po 9-ti leté pauze. Stále trénovala v našem oddíle a hlavně se věnovala přípravě našim nejmenším. Nastoupit na Mistrovství republiky jsme ji vlastně přemluvili, protože tam nastupoval také její syn Tomáš. Dříve bývala skutečně dobrou karatistkou, která získala mimo jiné také 3. místo na Mistrovství Evropy. Po 9ti letech bez soutěží jsme měli jako hlavní cíle: opět si to vyzkoušet, okouknout soupeřky a celkovou úroveň bojů. Zkrátka opět „nasát atmosféru“ a pokud to půjde tak se umístit. A povedlo se. Postupně se Monika probojovala celkově až na třetí místo. Takže skvělý comeback.
Další želízko v ohni jsme měli Viléma Udatného, 3. kyubojích modrých pasů. Byl favoritem v této kategorii, a přestože byl jednou nepovoleně knokautován, nakonec to dotáhl na stupínek nejvyšší.
V kategorii bojů zelených pasů se naše naděje upínaly k Rostislavovi Paličkovi, 5. kyu. Tento náš borec se v letošním roce posunul o neskutečný kus vpřed. Proto jsme si dělali naděje i zde. Ve své skupině se probojoval na prvé místo a postoupil až do finále. Zde se utkal s Martinem Goláněm z Pardubic, kterého zdolal 4:1 a vyhrál tak celou kategorii.
Naopak nečekaně dobrým výsledkem nás překvapil Ladislav Dostálek, 8. kyu ve sloučené kategorii bojů oranžových a žlutých pasů, kde se postupně probojoval na prvé místo. V téže kategorii se probojoval na třetí místo náš Dominik Brož, 9. kyu.
Ve sloučené kategorii bojů žen oranžových a žlutých jsme věřili Andrei Paličkové, 8. kyu. Ta naše očekávání nezklamala a obsadila skvělé druhé místo.
V kategorii bojů žen pod 16 let jsme si také dělali naděje u Justýny Stoszkové, 8. kyu, která drží dlouhodobě stabilní výkon. Po několika těžších duelech celkem s přehledem svou kategorii vyhrála. V téže kategorii se na 4. místo probojovala Alexandra Střapcová, 10. kyu, která nastoupila na turnaj poprvé v životě. Takže zde naprosto skvělý výkon, který dává nadějné vyhlídky do budoucna.
A naše poslední reprezentantka Romana Prčíková, 8. kyu nastoupila v kategorii bojů žen pod 13 let. I zde jsme si dělali určité naděje, přestože Romana měla nějakou dobu soutěžní výpadek. Nakonec z toho bylo skvělé druhé místo.

Boje mužů. Rostislav Palička, 5. kyu (vlevo) a Vlastimil Vrba, 6. kyu.

Boje mužů. Rostislav Palička, 5. kyu (vlevo) a Vlastimil Vrba, 6. kyu.

Děkuji všem za jejich výkony a snažení. Jsem přesvědčen, že zkušenosti, kterých zde nabyli, rozhodně využijí ve svém dalším rozvoji. Po ukončení mistrovství následovalo slavnostní vyhlášení výsledků, předávaní pohárů, medailí a diplomů. Každý kdo byl na stupních vítězů, si to náležitě užil včetně fotografování a potlesku. Předávajícími byli šéf-Instruktor pro ČR Miroslav Zezulka, VI. Dan a vedoucí akce Miloslav Motl, III. Dan.

Po vyhlášení výsledků z mistrovství republiky následovalo vyhlašování celoroční Ligy MSKA-CZ (žebříčky Top Fighters a Top Masters). Vyhlášeny byly výsledky kategorií Boje žen, Boje mužů, Forma, Absolutní (forma a boje dohromady) a Oddíl. Poté následovalo předávání licencí trenérů III. třídy a trenérských licencí MSKA-CZ. Jako poslední se vyhodnotila soutěž O semináře zdarma na rok 2017. Vítězem se stal Filip Papoušek z oddílu MSK Zábřeh na Moravě.

Gratulujeme všem, kteří získali jakýkoliv pohár či medaili, licenci či umístění v Lize MSKA-CZ, což je veřejné ocenění jejich dovedností. Blahopřeje ovšem také těm, kteří se jakkoli posunuli dále ve svém rozvoji karate i sebe sama.

Naše úspěchy v přehledu.

Umístění Jméno Kategorie
1. místo Vilém Udatný Boje mužů MB
1. místo Rostislav Palička Boje muži MG
1. místo Ladislav Dostálek Boje muži MYO
1. místo Justýna Stoszková Boje žen F16
2. místo Andrea Paličková Boje žen FYO
2. místo Romana Prčíková Boje žen F13
3. místo Monika Zezulková Boje žen FA
3. místo Tomáš Braun Forma Contra Set
3. místo Vilém Udatný Forma Quarta Set
3. místo Dominik Brož Boje muži MYO
     
4. místo Romana Prčíková Forma Secunda
4. místo Jiří Ruibar Boje mužů MA
4. místo Alexandra Střapcová Boje žen F16

Náš oddíl T. J. Sokol Krmelín se celkově umístil na třetím místě v republice. To je skvělý výsledek, k němuž přispěli především naši pravidelně soutěžící členové. Díky moc všem.

Oficiální report z akce si můžete prohlédnout zde.

Výsledky Ligy MSKA-CZ si můžete prohlédnout zde.

Fotky z akce si můžete prohlédnout zde.

Účastníci našeho krmelínského oddílu na Mistrovství ČR v Praze.

Účastníci našeho krmelínského oddílu na Mistrovství ČR v Praze.