Mezinárodní letní škola 2016


Na začátku velkých prázdnin každoročně probíhá jedna z našich nejvýznamnějších akcí – týdenní mezinárodní Letní škola moderního sportovního karate. Jedná se o intenzivní mezinárodní soustředění karate. Letos se konal již 24 ročník této akce, z toho 22 krát byly místem konání Letovice u Brna, stejně jako letos. Akce proběhla ve dnech 2. – 9. července 2016 za účasti našich přátel ze Slovinska a Německa.
Tato akce je vlastně jedinou v celém roce, kdy se postupně procvičí všechny nízké učební programy a na vše je dostatek času.

Celou akci vedl osobně zakladatel naší školy a technický ředitel MSKAI – Luxemburg, prof. Dr. Rudolf Jakhel, IX. Dan.
S ním přijel také jeden z nejstarších členů německé části naší organizace a zakladatel oddílu MSK v Aachenu (Cáchy) Stephan Mehrholz, III. Dan. Organizačně měl celou akci pod palcem koordinátor pro českou republiku Miroslav Zezulka, V. Dan.

(Zleva) Stephan Mehrholtz, III. Dan; Dr. Rudolf Jakhel, IX. Dan; Miroslav Zezulka, V. Dan

(Zleva) Stephan Mehrholtz, III. Dan; Dr. Rudolf Jakhel, IX. Dan; Miroslav Zezulka, V. Dan

Na tomto intenzivním soustředění jsme každý den, kromě turnajů, trénovali trojfázově. Ranní trénink byl zaměřen na kondici a probíhal vždy v přírodě. Trénovaly se formy (sestavy), série, kondiční běh…

Druhý trénink probíhal vždy v tělocvičně a převážně byl zaměřen na technickou část a cviky se soupeřem.

Třetí trénink probíhal také v tělocvičně a byl z větší části zaměřen na taktické situace. Obsah druhého a třetího tréninku se překrývaly a ke konci semináře dominovala technická část.

Z některých programů nebo jejich částí byla vyloučena účast nižších pasů z důvodů (ne)bezpečnosti, aby nedošlo ke zbytečným zraněním. Procvičovaly se techniky a taktické situace, které již vyžadovaly vyšší úroveň zvládnutí karate a také psychickou odolnost.

Z našeho oddílu se účastnilo 9 lidí:
Tomáš Braun, Rostislav Palička, Andrea Paličková, Radek Rubina, Jiří Ruibar, Amálie Sojčáková, Justýna Stoszková, Tomáš Zezulka a Miroslav Zezulka. Tito lidé měli úžasnou možnost trénovat přímo pod vedením zakladatele naší školy – mistra prof. Dr. Rudolfa Jakhela, IX. Dan. Kdo letos tuto možnost nevyužil, definitivně o ni přišel. Mistr ve svých 74 letech již nebude dále aktivně cvičit a učit ani na našich seminářích (v zahraničí již nevyučuje 2 roky).
Účastníkům se dále věnovali naši další mistři a mistryně: Miloslav Motl, III. Dan, Alena Bajerová, II. Dan, Pavel Trunec, II. Dan, Šárka Kučerová, I. Dan, Adam Knajbl, I. Dan, Josef Král, I. Dan, Štěpán Příhoda, I. Dan, Martin Šmegr, I. Dan a další mistrovští kandidáti. Takže vzorů a pomocníků bylo více než dost a každý měl možnost si s mistry zatrénovat, konzultovat s nimi své nedostatky či zkušenosti.

Mistrovští kandidáti si plnili své požadavky na mistrovský pás — I. Dan. A ostatní mistři požadavky na vyšší DANy. Demonstrovali a případně i vysvětlovali jednotlivé cviky, kombinace, série… Celou akci se střídali v ukázkách a demonstracích jednotlivých technik i taktických cviků. Ke konci semináře již toho měli dost, ale byli to právě oni, kterým byla věnována největší pozornost. Právě oni si mohli odnést z celé akce nejvíce informací a poznatků o sobě samém. A to nejen ohledně karate…

V pauzách mezi bloky tréninků konzultovali a natáčeli na video všechny naše formy: Alena Bajerová, I., Šárka Kučerová, I., Adam Knajbl, I., Pavel Trunec, I. Dan, Radovan Andrle, III. Dan a Miroslav Zezulka, V. Dan. Všechny naše formy jsme natočili jak jednotlivě, tak v demonstraci s partnery.

Turnaj, neboli testovní praxe, je část semináře, kde se učíme bojovat. Zkoušíme uplatnit v různých bojových situacích to, co jsme se naučili na semináři a předchozím tréninkem v oddílech. Soutěžilo se ve formách (sestavách), sparinku (jednodušší forma boje) a plném sportovním boji. Celkem v 6ti kategoriích forem (sestav) a v 9ti kategoriích bojů.

Amálie Sojčáková z našeho oddílu nastoupila poprvé ve sparinku (jednodušší forma boje). Vybavena chrániči, koučem Jurajem a několika málo zkušenostmi z oddílových bojů. Smyslem bylo vyzkoušet si boj v cizím prostředí s neznámou soupeřkou. Prožít si ty prvé nové pocity, zjistit jaké je to „doopravdy“ na turnaji a ne jen „jako“ v oddíle. Přestože již v prvém boji narazila na zkušenější soupeřku, Amálka ji nic nedala zadarmo a nutno říci, že s každým útokem si Amálka počínala lépe a lépe. Skoro bych řekl, že pokud by útoků bylo více – než pravidly stanovené 4 pro každou závodnici – mohli jsme se dočkat i příjemného překvapení. Amálie patří evidentně k typům závodnic, které se rychle učí přímo v boji z vlastních chyb. To dává velmi dobré vyhlídky do budoucna.
Justýna Stoszková je již zkušenou závodnicí, která má na svém kontě řadu vítězství. Velmi dobře manévruje a uhýbá tak ze směru i vzdálenosti útoků soupeřek. I tentokráte potvrdila své kvality a vyhrála svou kategorii.
Kategorie byla systémem každý s každým, takže i Justýna a Amálie se spolu také utkaly. Na videu lze vidět, jak Justýna vede útoky jen „lehce“, aby poprvé nastupující Amálce neublížila. Což jí nevyneslo žádné body. Amálie však rychle zjistila, že způsob manévrování Justýny je efektivní a okamžitě jej převzala do svého způsobu boje. Nakonec, jak se dalo očekávat, Justýna zvítězila, ale boj to byl hezký.
Jiří Ruibar se utkal se slovinským závodníkem Dejanem Prebilem, který byl jedním z největších slovinských favoritů. Duel to byl docela vyrovnaný, ale jak čas plynul, Jiří měl postupně více a více převahu. Dejan ke konci nevydržel a snažil se dohnat bodovou ztrátu ukvapenými akcemi, kterých se Jirkovi podařilo skvěle využít a jednoznačně zvítězil.
Jiřího pak čekalo ještě několik duelů, ale nejnáročnější byl ten poslední s Adamem Knajblem o prvé místo. Adam Knajbl byl jednoznačně favorit těchto závodů. Adam Knajbl je mimo bojovníka MSK také úspěšným bojovníkem MMA. O to více nás těší, že i přes velmi náročný souboj vyšel Jiří jako vítěz.
Náš Rostislav Palička se utkal také mimo jiné se slovinským borcem Matejem Žagarem, který se rychle ujal vedení. Rosťa ovšem v zápětí kombinací přímého kopu a úderu skóre srovnal a ještě o jeden bod vedl. Žagar má dobrý cit pro přímý kontr – na to získal hodně bodů. Rosťa musel nejednou skóre dotahovat. Vždy však po dotažení přidal bod navíc. Nakonec však zvítězil a celkově vyhrál celou svoji kategorii. Skvělé Rosťo.

Hned po skončení turnaje se vše vyhodnotilo a následovalo slavnostní vyhlášení výsledků a předávání diplomů.
V mezinárodní konkurenci se nám podařilo získat tato cenná umístění:

Umístění Jméno Kategorie
1. místo Justýna Stoszková Forma Prima
2. místo Jiří Ruibar Forma Quinta Set
1. místo Jiří Ruibar Boje muži absolutní kat.
1. místo Rostislav Palička Boje muži 6. – 5. kyu.
1. místo Justýna Stoszková Boje žen pod 16 let
3. místo Amálie Sojčáková Boje žen pod 16 let
4. místo Andrea Paličková Boje žen 8.-7. kyu

Tato skvělá umístění jednotlivců nám vynesla v celkovém hodnocení oddílů na tomto turnaji nádherné třetí místo.
Po předání diplomů následovalo slavnostní udělování stupňů technicko-taktické vyspělosti. Vyšší pásy od nás získali:

Radek Rubina – 10. kyu (žlutý pás)
Justýna Stoszková – 8. kyu (oranžový pás)
Rostislav Palička – 5. kyu (zelený pás)
Jiří Ruibar – 1. kyu (hnědý pás – mistrovský kandidát)

Na této akci jsme poprvé také udělovali pásky – proužky členům naší dětské školy – přípravky. Jsou to děti věkem mladé, a proto mají speciální přípravný program. Jeho zvládnutí, resp. pokroky v něm jsou místo standardních pasů indikovány barevnými proužky. Z našeho oddílu získali:

Vašek Ruibar – prvý bílý proužek
Vítek Ruibar – druhý bílý proužek
Tomáš Zezulka – prvý žlutý proužek

Předávajícími byli ve všech případech prof. Dr. Rudolf Jakhel, IX. Dan a Miroslav Zezulka, V. Dan.

Oficiální report z  turnaje je zde.

Všichni jednotlivci sbírají body do svého žebříčku Top Fighters. Jejich body se pak sčítají pro oddíl, v  němž trénují a  tvoří se žebříček oddílů (je zahrnut v  Top Fighters).

Také od začátku roku probíhá soutěž O  nejaktivnějšího účastníka. Soutěží se o  semináře MSKA-CZ na celý příští rok zdarma. Aktuální stav si můžete prohlédnout zde.

Fotky a  videa z  akce jsou zde.